Liten og klok.

Erik (4) ropte meg inn til andre smørerunde på fem minutter, og førte en liten samtale med meg mens jeg smurte tykt på med fuktighetskrem.

Erik: - Dæ blir no beire...

Lillefy: - Ja. Skynd deg å søv, så e du litt beire i mårra.

Erik: - Ja, dæ kjæm no beire daga....

Samarbeid.

I dag var jeg hjemme med en forkjølt Erik (4), og jeg fant ut at jeg skulle bygge opp noen av Lego-settene hans. Erik var ikke så gira i begynnelsen, men etter hvert som haugen av legeklosser begynte å ligne på byggverk - gikk entusiasmen i taket.

Noe jeg virkelig forsto da jeg rakte ham et par klosser og spurte om han ville sette dem på, og fikk denne superblide tilbakemeldingen:

- Ja, med glede!


Sånn er det bare.

På grunn av allergiene er det mye mat Erik (4) ikke kan spise, og det har ført til at han jevnt over er skeptisk til å prøve noe nytt. I dag erklærte han etter lang tids boikott at han hadde lyst på spaghetti, og da han fikk en veldig positiv reaksjon fra meg - så var han snar med å presisere at dette ikke nødvendigvis kom til å bli en vane:

- Dæ e sånn mamma at nån daga like eg spaghetti, mens andre daga like eg dæ ikkje. Dæ e no bærre sånn eg e...


Eldreforakt?

Live (6): - Maaaaaammaaaaaaa! Hain Erik sa pensjonist tell meg!!!

Min kraftkilde.

Jeg var på vei ned trappa for n'te gang med klær som skulle vaskes, og kjente at den uendelige rekken med huslige gjøremål begynte å tære både på kreftene og humøret.

I samme øyeblikk kommer Erik (4) styrtende ut av toalettet nede. I det øyeblikket han ser meg bremser han opp i et lite sekund, bukker elegant og sier muntert:

- God dag, frue!

Så enkelt kan man lade opp en utslitt mamma.

Valgflesk?

Lillefy: - Ka ska du ha til kveldsmat?

Live: - Brødskive med Jens Stoltenberg!

Spisskompetanse.

Garasjebygging er tydeligvis det kuleste i verden for fireårige gutter, og Erik benytter enhver mulighet til å være med i dugnadsgjengen. Heldigvis er pappaen og bestefaren flink til å la ham bidra, og han får stadig nye arbeidsoppgaver.

I dag kom han gledesstrålende inn for en kjapp drikkepause, og hadde følgende melding til mammaen:

- Veit du, eg e flenk til fire teng. Eg e flenk å kost, flenk å bær stein, flenk å fløtt på teng og....

(tenkepause)

- ....ja, og å pass på at alt e perfekt!


(Definisjon av perfekt: i vater)


Lading unødvendig.

Erik (4) er ferdig stelt for kvelden, og følges til sengs. To dager på fotballskole i stekende sol kjennes nok på den lille kroppen, men det er han tydeligvis ikke enig i.

Erik: - Eg må skynd meg tell sengs!

Lillefy: - Ja, dæ må du nok hvis du ska klar å fær på fotballskola ein dag tell.

Erik: - Njei...eg har faktisk meir energi igjen. Egentlig vart eg aldri fri for energi...

Hardkjør.

Etter først å ha vært fire timer på fotballskole i stekende sol, så stakk Erik (4) ut en tur på fotballbanen hjemme i bygda utpå ettermiddagen.

Klokka halv åtte kom han inn ytterdøra, slet seg opp trappa, ramlet ned i sofaen og utbrøt:

- Mamma...ser du at eg e heilt utsleten...?!

Voksenord.

Ungene sitter på kjøkkengulvet og leker med duplo. Etter en stund kom Live fnisende bort til meg, med en duplo-sjørøver i hånden.

Live (6): - Sjå mamma. Dein brune prikken dar...dæ e ein pupp, sant?!

Jeg bekreftet jo det, og hun spratt lattermild tilbake til lillebroren for å dele oppdagelsen. Ut fra hans veslevoksne reaksjon er jeg litt usikker på om det var utformingen eller oppdagelsen han reagerte på...

Erik (4): - Imponerende!

God plan.

smre

Varmen gjør at nettene er litt slitsomme for Erik (4), men i går natt fant han løsningen mens han satt og smurte inn magen:

- No ska eg smør så mye at eksemet blir heilt borte, og så ska eg aldri, aldri klø meir...

Kunsten å målbinde mor.

I helga begynte vi å bygge garasje, og med flere dyktige mannfolk i sving ute i tomta - så kunne jeg konsentrere meg om å sørge for mat og drikke når det var nødvendig - samt holde litt styr på ungene.

Lørdag tok jeg med meg ungene og dro i bursdagsselskap til Lives gudfar, men etter et par timer var det på tide å komme seg hjem igjen for å se til dugnadsfolket. Live hadde spurt i et par dager om å få besøke ei venninne, og jeg hadde hatt flere gode unnskyldninger for hvorfor det ikke lot seg gjøre. Det samme hadde jeg nå.

Lillefy: - Du veit jo dæ Live, at no jobbe de med garasjen, og då e dæ litt styr.

Live: - Eg veit jo dæ. Men koffør blande dåkker meg opp i dæ?!

Djevelsk godt spørsmål.


Stilmix.

Jeg har tidligere innrømmet min forkjærlighet for danseprogrammer, og det hender jo at ungene ender opp med å se en og annen reprise av "So you think you can dance". Dagen etter at Erik (4) hadde fått med seg deler av et slikt program, gjorde han plutselig noen voldsomme - men tydeligvis koreograferte - dansebevegelser midt på stuegulvet.

Da han møtte mitt overraskede blikk etterpå, parerte han det kjapt:

- Dæ hær e Rolling Stones cowboydansen min!

Flinkis.

Erik (4) syntes visst han fikk vel mye skryt her om dagen, for etter at han hadde stelt seg selv for kvelden kom det plutselig:

- Eg trur eg begynn å bli flinkast i alt!

Omsorgsfull.

I tillegg til å være fotballproff, superhelt og racerbilkjører, er Erik (4) også en omsorgsfull pappa under rollelek med bamsen:

- Sånn...litt meir pledd takk. Go'natt lille venn, søv godt!

hits